Annie Ernaux et l'historisation du moi vieillissant

Les Années (2008) av Annie Ernaux oppsummerer et halv århundres forfatterskap og markerer høydepunktet i utviklingen av en ny hybrid sjanger - "en slags upersonlig selvbiografi", intimt selvavslørende og samtidig sosiologiske og historisk opplysende. Hun arbeider med minne-fragmenter, gamle fotografier, sanger, bilder og mangfoldige referanser fra etterkrigstiden og frem til vår tid. Hun fremkaller umiddelbar gjenkjennelse av hverdagsdetaljer såvel som historiske hendelser. Som arvtager etter Simone de Beauvoir, fransk feminisme og Mai 1968 er hennes perspektiv på de sosio-kulturelle forvandlinger som har funnet sted siden hennes barndom, og særlig perspektivendringen som morens død fremkalte, av interesse både for den kollektive og den individuelle historien.

Les mer: https://www.uib.no/prosjekt/aldring

Margery Vibe Skagen, førsteamanuensis, Institutt for fremmedspråk