Medrivende dialog som fransk fletning

I dette foredrag introduceres begrebet ’medrivende dialog’ og en fransk fletning bruges som metafor. Begrebet bruges om en bestemt type lærerstyret klasserumsdialog, der har til formål at udvikle klassens kollektive viden. Foredragets eksempler viser, hvordan lærer-elev interaktioner som ved første blik ligner en IRE (initiation, response, evaluation)-dialog, kan indgå i en sådan medrivende dialog sammen med (andre) åbne og lukkede spørgsmål. Ud fra læringsteorier om kollektiv læring argumenteres for, at en sådan medrivende dialog kan ses som en del af en proces, der skal indføre eleverne i skolematematisk praksis, herunder styrke deres matematiske sprog. Eksemplerne er taget fra et projekt i undersøgende matematik i en klasse i videregående skole, hvor der undervises i problemløsning med trigonometri som eksempel. Foredraget bygger på en artikel i Tangenten (2018/3) af Bettina Dahl Søndergaard og Mette Andresen, med samme titel.

Mette Andresen, førsteamanuensis, Matematisk institutt

Jusbygget, Auditorium 4, 12.15 - 13.00