"Og hva mener De, professor Rummelfiold" - om de siste rester av avstandsmarkerende De i norsk

De fleste vil være enige om at avstandsmarkerende pronomen (ofte kalt høflig tiltale) er borte fra norsk, og at dette er en del av avformaliseringen av norsk språk i etterkrigstiden. Unge i dag læres ikke opp til å si De, Dem og Deres, verken til lærere eller andre voksne. Likevel møter norsk ungdom avstandsmarkerende pronomen i tv-serier og bøker, og på den måten traderes en forståelse av hva som ligger i disse pronomenene. Foredraget vil handle om historien til avstandsmarkerende pronomen, om avformaliseringen i etterkrigstiden, og om bruken i dag. Overgangen fra at De, Dem og Deres var en selvfølgelig del av norsk kommunikasjon til at det er blitt et stilistisk virkemiddel i tv-serier og litteratur (for eksempel Harry Potter), er en lite påaktet, men vesentlig språkforandring.

Agnete Nesse, førsteamanuensis i nordisk språk, Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier

HF-bygget, Seminarrom 400, 12.15 - 13.00

Agnete Nesse